Share on facebook
Share on linkedin

Biljart accessoires, welke zijn er en waar kun je ze voor gebruiken?

Biljart accessoires. Wat is het aanbod?

Biljart is een ontzettend leuk spel. Het is erg toegankelijk en iedereen kan zo aan de slag. Het hoofdvoorwerp is natuurlijk de biljarttafel, maar om het spel te kunnen spelen heb je ook nog wat biljart accessoires. Dit zijn uiteraard een keu en ballen, maar er zijn ook nog andere opties. Deze zullen we met je bespreken in dit artikel.

De keu

Het meest bekende item van het spel biljart is natuurlijk de keu. De keu zal bij veel mensen beter bekend staan als de stok waarmee je tegen de ballen stoot. Deze stok is vaak van hout. De stok begint dik en wordt steeds smaller. Je stoot niet met het hout tegen de ballen maar met een stukje leer dat aan de voorzijde van de keu is bevestigd. Dit noemen we ook wel de pomerans. Om meer grip te hebben tijdens het stoten wordt de pomerans na elke stoot ingesmeerd met een soort krijt.

 

Biljart accessoires voor keuen

Voor de keu heb je verschillende accessoires. Denk aan: hulpstukken, doppen, krijt en krijthouders, handgrepen, koffers en nog veel en veel meer. Hieronder zullen we de belangrijkste met je doorlopen:

Koffers en tassen

Omdat niet elke keu hetzelfde is en je toch altijd wel even moet wennen aan een keu hebben veel biljarters een eigen keu. Een keu is een fragiel stuk hout waar je voorzichtig mee om moet gaan. Het kan snel breken. Om dat te voorkomen maken veel biljarters gebruik van een koffer of een tas waarin zij hun keu zorgvuldig kunnen opbergen. Hierdoor beschadigt hij niet en is de keu ook nog eens makkelijk mee te nemen.

Keu onderhoud accessoires

Om je keu goed te onderhouden kun je gebruik maken van verschillende keu onderhoud accessoires. Hierbij moet je denken aan poets en slijpmiddelen maar ook aan nieuwe pomeransen en topeinden.

Krijthouders

Zoals we net al zeiden heeft de pomerans na elke stoot krijt nodig. Dit zorgt voor meer grip tijdens het spelen. Dit krijt moet natuurlijk wel ergens inzitten. Hiervoor heb je krijthouders. Dit zijn een soort kleine doosjes waarin het krijt zit. Krijthouders zijn vaak afsluitbaat zodat het krijt niet door je hele tas verspreid zit.

Handgrepen

Vind je de houten stok nou niet prettig om vast te houden? Geen paniek! Daarvoor zijn de handgrepen er. Deze schuif je om de keu heen en het zorgt ervoor dat hij prettiger vast te houden is.

 

 

Andere biljart accessoires

Naast de biljart accessoires voor de keu heb je ook nog andere accessoires. Deze zullen we hieronder met je doorlopen:

Biljart handschoenen

Heb je tijdens het spelen vaak last van zweet handen en kun je hierdoor minder goed spelen? Dan zijn biljart handschoenen misschien wel dé oplossing. Deze heb je met geslote vingers en met open vingers.

Een keu rek

Heb jij een eigen keu of zelfs meerderen? Dan is een keu rek ideaal! In dit rek kun je je keuen stallen zodat ze altijd een mooi plekje hebben, niet makkelijk kwijt kunnen raken en niet beschadigd raken.

Biljart borstels

Een biljartlaken kan gemakkelijk vies worden. Kruimels en ander viezigheid is zeker niet zeldzaam, zeker niet als je veel biljart. Biljart borstels lossen dit probleem op. Haal na het spelen deze een aantal keer over het biljartlaken heen. Dan is die weer brandschoon en ziet je biljarttafel er een stuk aantrekkelijker uit.

Meer posts.