Share on facebook
Share on linkedin

Verschil tussen voetbaltafel, babyfoot en kicker

In dit artikel wordt het verschil tussen een babyfoot en een kicker uitgelegd. Eerst en vooral is er een verschil in woordgebruik tussen Frankrijk en België. In zowel Franstalig als Nederlandstalig België zal men eerder spreken van kortweg “kicker”. Er wordt in dit geval ook geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende eigenschappen van de toestellen. In Frankrijk wordt dan eerder de naam “babyfoot” of “baby-foot” gehanteerd.

Voor de aandachtige spelers zijn er echter formeel gezien wel degelijk verschillen tussen beide types voetbaltafels:

  • De stangen
  • De spelers
  • Het speelveld
  • De handvaten
  • De terugslag veren

1. De stangen

Bij de originele kickertafel steken de stangen door de overzijde van de speelbak. Bij een babyfoot bewegen de stangen telescopisch in mekaar.

Stangen_kickerStangen_babyfoot

2. De spelers

De spelers van een typische babyfoot zijn gemaakt van metaal, terwijl de poppetjes in een kicker in hout zijn. De metalen mannetjes van de babyfoot zijn ook groter en zijn bedoeld om ook via het hoofd te spelen.

spelers_hout_kickerSpelers_metaal_babyfoot

3. Het speelveld

De meerderheid van het Franse type babyfoot worden gemaakt met een speelveld in Gerflex. Gerflex is een soort linoleum dat zorgt voor een unieke speelervaring. Het laat de spelers toe om beter de bal te controleren bij een lage snelheid. Bovendien zal de bal minder snel wegglijden bij het stoppen.

Sommige voetbaltafels worden gemaakt met een speelveld in glas. Onder het glas worden dan verschillende soorten afwerking gebruikt. Dit soort speelveld is eerder geschikt wanneer de snelheid van het spel belangrijk is.

Andere tafels maken dan weer gebruik van gezandstraald glas. Dit zorgt dan weer voor een meer technische speelervaring. In België is het voornamelijk dit type tafel dat populair is. Het is ook de tafel met het minste onderhoud en de langste levensduur.

Speelveld_gerflex_babyfoot

3. De handvaten

Ook de handvaten bestaan in verschillende materialen, kleuren en vormen. Voor een babyfoot zullen deze typisch eerder rond zijn en in PVC of bakeliet. Een echte kicker heeft dan weer meestal houten handvaten. De handvaten zijn dan ook gewoonlijk iets langer.

handvaten_hout_kicker

4. De schokdempers en veren aan de stangen

Tenslotte zijn er verschillen voor de stoppers of schokdempers aan de stangen. Bij een kicker zullen de bewegingen van de stangen opgevangen worden door metalen veren. De bedoeling is om de schokken op te vangen om zodoende zowel de speler als de kast van het toestel te beschermen. Bij een voetbaltafel van het type babyfoot wordt dit meestal gedaan met rubberen schokdempers.

schokdemper_veer_kickerschokdemper_rubber_babyfoot

1 reactie op “Verschil tussen voetbaltafel, babyfoot en kicker”

  1. Fam. Alenteyns

    Vandaag een babyfoot champion nature van Stella laten leveren door Play life.
    Arnaud is een aangenaam man met een eerlijke mening, stipte en correcte afspraken, … en dit aan democratische prijzen.
    Ik hoop mijn babyfoot nooit te moeten vervangen, ( love at first sight ) mocht dit toch het geval zijn weet ik alvast
    bij wie ik terecht kan. Play life is een echte aanrader.
    Bedankt Arnaud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer posts.