Share on facebook
Share on linkedin

Hoe begint een 8-ball poolwedstrijd?

Eight Ball pool is een vorm van pool, wat op zijn beurt weer een vorm is van biljart. Voor een duidelijke uitleg van wat welke soort nu juist is, lees hier meer.

Het begin van een potje Eight Ball bestaat uit twee delen: eerste de lag, gevolgd door de break.

  • Lag

Bij de lag wordt er bepaald wie mag beginnen. Beide spelers leggen een bal op de hoofdlijn (de lijn getrokken op ongeveer driekwart van het laken) en spelen hun bal zodat deze zo dicht mogelijk bij de hoofdband ligt. Dit is de zijde het dichtst bij de besproken hoofdlijn. De bal moet dus via de andere korte zijde (ook wel de voetband) gespeeld worden. Belangrijk detail is dat geen enkele van de twee lange zijden mag geraakt worden bij de lag.

 

De speler wiens bal het dichtste bij de hoofdband is beland, kiest wie er begint.

 

  • Break
    Nu is het tijd om te beginnen. De ballen worden in de vorm van een driehoek en zo dicht mogelijk tegen elkaar klaargelegd, er wordt hiervoor gebruik gemaakt van een ‘triangel’. In deze driehoek is de voorste bal een volle (volledig in één kleur), ligt de zwarte eight ball in het midden op de derde rij en ligt op de onderste rij aan de ene kant een volle en aan het andere uiteinde een halfvolle bal (wit met een streep in één bepaalde kleur).

 

De witte cue ball wordt door de beginnende speler op een plek naar keuze in het hoofdveld geplaatst, dit is het gebied tussen de hoofdlijn en de hoofdband. Tijd voor het eerste shot!

 

Bij de break zijn er nog twee belangrijke details. Ten eerste, als er tijdens de break een bal wordt gepot, betekent dit niet dat de speler de rest van het spel deze groep (vol of halfvol) moet spelen. Dit betekent gewoon dat de tafel ‘open’ is, de toewijzing kan pas gebeuren ná het break shot. Een bal potten betekent wel dat je je beurt niet hoeft af te geven. Het tweede detail betreft wat er gebeurt als bij het break shot de zwarte eight ball wordt gepot, dit is niet het einde van het spel. De tegenstander kan simpelweg kiezen om oftewel zelf opnieuw te breaken, oftewel ‘accepteert’ hij de tafel, wordt de eight ball teruggelegd en speelt hij/zij verder.

 

Hopelijk leert dit artikel jullie iets bij! Veel poolplezier!

Meer posts.

Biljartkeu, welke keu moet ik kopen?
Arnaud

Welke keu moet ik kopen?

Iedere spelvariant heeft zijn eigen soort keu.   Net zoals iedere spelvariant gespeeld wordt op een andere soort tafel, hoort bij elke variant ook een andere keu. Waarop verschillen deze

Lees verder »