Share on facebook
Share on linkedin

Welke keu moet ik kopen?

Iedere spelvariant heeft zijn eigen soort keu.

 

Net zoals iedere spelvariant gespeeld wordt op een andere soort tafel, hoort bij elke variant ook een andere keu. Waarop verschillen deze verschillende soorten dan, want op het eerste zich zien ze er allemaal hetzelfde uit? Het belangrijkste aspect waarop we de verschillende soorten van elkaar onderscheiden is namelijk het gewicht. Indien je een zwaardere keu gebruikt kan je een krachtiger stoten en zo meer snelheid geven aan de bal. Voor bepaalde varianten heb je soms meer finesse of effect nodig, dan is het aan te raden om een keu te gebruiken uit een lagere gewichtsklasse. Op deze manier kan je je kracht gemakkelijker te doseren.

Twee andere belangrijke aspecten waarop keus van elkaar verschillen zijn de lengte van de keu en de diameter van de pomerans (het topje van de keu). Een normale biljartkeu heeft een standaard lengte van 140 cm. Wanneer u bijvoorbeeld hele korte of lange armen hebt, zijn er ook andere maten op de markt die afwijken van deze norm. De ideale diameter en het materiaal van de pomerans van een keu zijn wederom afhankelijk van de variant waarin deze gebruikt wordt. Bij het biljarten bijvoorbeeld wordt er met een pomerans van 12 mm gespeeld, terwijl bij snooker met een kleinere pomerans wordt gespeeld omwille van de kleinere ballen.

 

Biljartkeu kopen?

 

Welke biljartkeu past nu het beste bij mij? Het antwoord op deze vraag is wederom afhankelijk van je lichaam, speelstijl, persoonlijke voorkeur en de variant van biljart die je verkiest. Bij een carambole biljartkeu schommelt het gewicht ongeveer tussen de 480 en 510 gram. Indien je bijvoorbeeld de spelvariant driebanden speelt, is het vaak noodzakelijk dat de bal genoeg snelheid krijgt. In deze situatie is het dan aan te raden om met een zwaardere keu te spelen van bijvoorbeeld 510 gram.

 

Poolkeu kopen?

 

Hoe zit het dan juist bij een poolkeu? Indien je liever de poolbiljart variant speelt zijn er toch een paar extra zaken waarmee je rekening moet houden. Bij poolbiljart speel je namelijk met ‘speelkeu’ jump- en/of break-keu. Waarin verschillen de jump- en break keu nu juist en door wie worden ze gebruikt?

Een jump keu kan je een oplossing bieden indien je speelbal geblokkeerd wordt door een bal van de tegenstander. De jump keus zijn meestal korter dan de standaard lengte met hun 105cm en zijn voorzien van een zeer harde pomerans. Hierdoor kan een meer gevorderde speler met de juiste techniek de speelbal over de bal van tegenstander spelen en met een beetje geluk zelfs zijn eigen al potten.

De break keu wordt eveneens vaak gebruikt door professionele spelers bij het breaken, maar kan eveneens gebruikt worden voor beginnende spelers die goed willen breaken. Zoals het de naam al doet vermoeden wordt deze keu gebruikt bij het breaken omdat deze van harder materiaal gemaakt is en zo een krachtigere stoot kan produceren. Met een beetje geluk pot je zelfs enkele ballen bij de break met deze keu!

 

Snookerkeu kopen?

 

Bij de aankoop van een snookertafel mag een bijhorende snookerkeu natuurlijk niet ontbreken.    Eén, twee of toch maar 3 delen, wat past er nu juist het best bij mij? De vraag die je hiervoor moet beantwoorden is of je van plan bent om enkel thuis te spelen of de keu vaak te vervoeren. In het laatste geval kies je best voor een keu die bestaat uit meerdere delen. De reden hiervoor is eerder vanzelfsprekend, de keu draait gemakkelijker uit elkaar en is gemakkelijker op te bergen. Gewoonlijk zijn de biljarttafels bij snooker een stuk groter. Er bestaan dan ook verschillende verlengstukken voor deze snookerkeus. Belangrijk is hier wel om te weten dat keus uit meerdere delen vaak flink wat duurder zijn.

Snooker je het liefst vanuit je vertrouwde woonkamer? Dan is een 1-delige snookerkeu ‘the way to go’. Deze keu berg je makkelijk op in de beugels aan de onderkant van jouw snookertafel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer posts.