De aankoop van een biljarttafel is niet niks. Daarom nemen we eventjes de tijd om te overlopen wat belangrijk is om te weten. Thuis of in de ontspanningsruimte op werk, een biljarttafel kan mensen samenbrengen om zich samen te amuseren.
De tafel
Ten eerste is het van enorm belang te weten hoe groot jouw biljarttafel moet zijn. De grootte hiervan wordt standaard uitgedrukt in aantal foot. Voor professioneel gebruik wordt er gekozen voor 8ft (253 x 142cm) of 9ft (282 x 155cm). Voor particulieren kan er zeker ook gebruik gemaakt worden van de net iets kleinere 7ft (213 x 123cm). Veel tafelmodellen komen in verschillende maten, keuze genoeg dus!
Je moet uiteraard ruimte hebben om te poolen. Als je weet dat een normale keu ± 140cm is, moet hier rekening gehouden mee worden wanneer je de tafel in een bepaalde ruimte wilt plaatsen. Poolen terwijl de muur je keu deels blokkeert is geen aanrader.
Heb je geen ruimte voor een pooltafel maar is het iets wat je echt graag wil hebben? Bekijk dan zeker de opties voor een combinatie van een pool- en eettafel. Door het laken stijlvol te bedekken vorm je je biljarttafel zo om in een gezellige tafel om te dineren.
Als laatste is er nog een klein verschil tussen ‘droppockets’ en een terugloopsysteem. Dit is simpelweg het verschil tussen een tafel waarbij de gepotte ballen in hun pocket blijven of dat ze juist richting een verzamelbak rollen. Dit heeft voor de rest geen invloed op het spel en ligt dan ook volledig aan jouw voorkeur.
De keu
Bij de keu zijn er twee dingen relevant: uit hoeveel delen deze bestaat en welk soort ‘pomerans’ je hebt.
Sommige keus bestaan uit één geheel, terwijl anderen uit twee delen gevormd zijn, die aan elkaar geschroefd worden. Niet alleen heeft dit laatste als voordeel dat je jouw keu makkelijker kunt transporteren, ook betekent dit de kans dat je keu buigt nét iets kleiner is. Dit is uiteraard uit wat je absoluut wilt vermijden. Voor een standaard poolspeler is een keu uit één geheel ook zeker en vast geschikt.
Ten tweede heb je twee soorten pomeransen. Dit is het blauwe uiteinde van de keu, waarmee je de witte cue ball raakt. Met een zachte pomerans heb je net iets meer grip, waardoor je met meer effect kunt spelen. Aan de andere kant kun je ook voor een harde pomerans gaan. Deze is meer geschikt voor een solide stoot waar kracht het belangrijkste is. Ook dit komt neer op een klein verschil waar een standaard speler niet of amper verschil zal merken.
Hopelijk hebben we je een beetje verder kunnen helpen met je zoektocht naar dé geschikte biljarttafel!