Share on facebook
Share on linkedin

Wat is snooker?

Wat is snooker? Snooker is een individuele, non-contact, bal-en-cue sport gespeeld op een tafel tussen twee tegenstanders. De spelers proberen om de beurten de cue-bal tegen een andere bal te slaan en deze in een pocket te duwen. De pockets bevinden zich op de hoeken en in het midden van de tafel. Punten worden gescoord door bepaalde ballen in de juiste volgorde in de pockets te duwen.

De speler die de meeste punten scoort in een frame wint de frames. Een spel wordt gewonnen door het winnen van de meerderheid van een vooraf bepaalde set van frames. Elk frame begint met een break-off. Een speler gaat door met zijn of haar beurt totdat hij of zij de volgende bal in de reeks niet heeft gepowld. Snooker vereist een intense focus en vaste handen om te controleren hoe de cue-bal beweegt.

Geschiedenis

Er wordt gezegd dat snooker meer dan 140 jaar geleden is ontstaan in India toen het land door Groot-Brittannië was bezet. Een Britse luitenant genaamd Neville Chamberlain zou in 1875 de basis voor het snookerspel hebben uitgevonden, toen hij nieuwe gekleurde ballen toevoegde aan een soortgelijk biljartspel. In het begin van de 20e eeuw begon het spel in heel Europa ingang te vinden.

Speeloppervlak

Een snookertafel, vaak gemaakt van materiaal dat vergelijkbaar is met biljart- en pooltafels, meet ongeveer 12 voet in lengte en 6 voet in breedte. De vakken op de tafel zijn iets kleiner dan bij een biljarttafel en het oppervlak is bedekt met een gekleurd wollen laken. Snookertafels staan vaak lager bij de grond dan die in andere soortgelijke sporten, misschien omdat de tafel groter is en de afstand tussen de schoten veel groter is.

Uitrusting

Snookerspelers hebben heel wat uitrusting nodig om de sport te kunnen spelen. Om op basisniveau te spelen, hebben snookerspelers cue-sticks, een set snookerballen, wat krijt en een rek voor de ballen nodig. Spelers die hun spel meer diepgang willen geven, moeten investeren in restkeus, handdoeken, reparatiesets voor keuen en tafels, en zelfs reservekeuzetips. Op elk niveau zal het hebben van de juiste uitrusting iemands spel zeker verbeteren.

Spel

Snooker is een eenvoudige sport, waarbij je een aantal verschillende gekleurde ballen in een zak slaat om punten te scoren. Een cue-bal wordt tegen een specifieke bal geslagen om deze in de pocket te slaan. Snookerspelers plaatsen hun handen in lijn met de cue-bal, en slaan vervolgens de cue-bal.

Rode ballen zijn één punt waard, en de meeste spelers kiezen ervoor om een rode bal te slaan, gevolgd door een zwarte bal (die zeven punten waard is), totdat de meeste, zo niet alle, rode ballen in de pocket zijn geslagen. De spelers strijden tegen elkaar in wat een frame wordt genoemd (een spelronde), en wie in een frame scoort, wint dat frame.

Posities en rollen

Wanneer men het over snookerposities heeft, kan men een aantal dingen bedoelen. Bij het construeren van wat een bridge wordt genoemd, of de oriëntatie waarin de keu op de handen van een speler rust, kan een speler kiezen voor een specifieke handpositie om effectiever te kunnen slaan. Aan de andere kant zal de positionering van de bal, voor of na het slaan, het spel zeker beïnvloeden.

Een speler kan bijvoorbeeld een schot niet laten zinken, waardoor hij het spel aan zijn tegenstander zou doorgeven. Een speler met een goed gevoel voor balpositionering kan de bal echter zo slaan dat het volgende schot geblokkeerd wordt door andere ballen, of gewoon uiterst moeilijk te beheren is. Positionering bij snooker is dus een ingewikkeld en betrokken onderdeel van het spel, hoewel de term vele toepassingen kent.

Regels van snooker

Net als bij de meeste andere competitiesporten gelden ook bij snooker een aantal

 waaraan spelers zich moeten houden. Alles, van overtredingen tot materiaal voorschriften vinden hun weg in het snooker regelboek. Hieronder vind je enkele basisregels van de sport. Voor meer informatie, de World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) werkt de officiële regels van het spel voortdurend bij.

Stalmate:

De spelers mogen beslissen of het frame in een gelijkspel zal resulteren, en mogen dus beiden opteren voor een herstart van het frame.

Rood eerst:

Spelers moeten correct breken door een rode bal eerder te slaan dan andere kleuren.

Push Shot:

Een speler mag zijn schot niet zo vervolgen dat de cue-tip de cue-ball langer blijft aanraken dan.

Cue Ball Foul:

De cue ball moet een bal raken die een speler heeft geroepen. Zo niet, dan krijgt die speler een foul.

One Foot:

De spelers moeten minstens een deel van één van hun voeten op de grond houden tijdens het slaan.

Off the table:

Een bal mag de tafel niet verlaten. Als een speler de bal van de tafel slaat, wordt dit beschouwd als een foul.

Miss:

Als een speler er niet in slaagt de cue-bal correct te slaan, kan hij een miss foul krijgen, als dat door een scheidsrechter wordt vastgesteld.

Vaardigheden en techniek

Met meer dan 140 jaar om de snookersport te verfijnen, hebben spelers een grote mate van kennis opgedaan over hoe ze op de juiste manier en met succes aan de sport kunnen deelnemen. In de loop der tijd zijn vele technieken ontstaan als basiselementen van het spel.

Meer posts.