Share on facebook
Share on linkedin

Wat zijn de echte regels van pool?

We vatten hier de echte regels voor de meest populaire vormen van pool voor jullie samen. Om pool (=poolbiljart) te spelen heb je in ieder geval een pooltafel en keus nodig, alsook biljartballen.

Pool regels 8-ball

Over hoe een 8-ball wedstrijd precies begint schreven we al een volledig artikel (Hoe er wordt beslist wie er begint, hoe de ballen moeten geplaatst worden,…). Eerst wordt er beslist wie met welke ballen speelt a.d.h.v. wie als eerst op correcte wijze een (half)volle bal wegspeelt. Bij de pool regels voor 8-ball zit ook het principe van ‘callen’: kort gezegd moet er elke beurt worden aangegeven welke bal in welke pocket zal worden gespeeld. Doe je dit correct, is de volgende beurt ook voor jou. Speel je al jouw ballen weg, dan heb je enkel nog de zwarte bal (ook wel de 8-ball genoemd) te gaan, die net als alle anderen gecalld moet worden. Als je deze hebt ‘gepocket’ dan heb je gewonnen, proficiat!

Maak je tijdens het spelen een fout, is de bal voor de tegenstander en mag deze de witte stootbal plaatsen waar ze maar willen om vanuit die plek de beurt te starten. Wat is een fout? Onder andere geen enkele bal raken, niet als eerste één van je eigen ballen raken met de stootbal, deze stootbal wegspelen of een bal aanraken met je hand. Speel je de zwarte 8-ball te vroeg weg of op een manier dat je het niet gecalld hebt, is de overwinning voor je tegenstander.

Pool regels 9-ball (en 10-ball)

Een variant is 9-ball, waarbij met negen ballen wordt gespeeld die in een diamantvorm worden klaargelegd. De 1-bal ligt vooraan, de 9-bal in het midden, de rest wordt willekeurig neergelegd. De regels zijn vrij simpel. De laagst genummerde bal moet als eerste geraakt worden met de stootbal, het spel gaat door tot één van de spelers de 9-ball wegspeelt en zich zo tot winnaar kroont. Dat kan dus nadat alle andere ballen zijn gespeeld, maar ook meteen, zolang de laagst genummerde bal maar als eerste geraakt wordt. Hier wordt geen gebruik gemaakt van het ‘callen’.

Qua fouten zijn de 9-ball pool regels te vergelijken met die van 8-ball. Een minder populaire vorm is 10-ball. De regels verschillen slechts op twee vlakken: er wordt met één extra bal gespeeld en er wordt wel gebruik gemaakt van het ‘call-systeem’, zoals bij 8-ball. De startpositie is een driehoek met de 10-bal in het midden.

Straight pool

Ook wel bekend als 14.1, dit is de variant waarin biljart oorspronkelijk werd gespeeld, tot 8 en 9-ball het overnamen als populairste soort. Straight pool regels zijn erg simpel, eerst worden de ballen willekeurig in driehoekvorm geplaatst (bal 1 en 5 elk in één van de achterste hoeken). Hierna mogen deze ballen worden weggespeeld, nadat ze zijn ‘gecalld’. Elke bal die wordt gepocket is één punt waard. Er kunnen in eenzelfde beurt ook meerdere punten worden gescoord (door meerdere ballen weg te spelen), zolang de ‘gecallde’ bal maar correct in een gat wordt gespeeld.

Het spel gaat door tot één van de spelers een op voorhand bepaald aantal punten bereikt, meestal tussen de 100 en 200). Op het moment dat er behalve de witte stootbal nog maar één biljartbal overblijft, worden de 14 andere ballen teruggelegd. Een fout maken bij straight pool levert je één minpunt op. Pocket je een bal zonder correct gecalld te hebben, wordt deze simpelweg terug op het veld geplaatst, op de plek waar bij de start de voorste bal ligt. Pocket je de stootbal, mag de tegenstander deze ergens in the kitchen plaatsen (de ruimte tussen de korte rand en de doorlopende streep op de pooltafel).

Hopelijk brengt dit artikel wat verduidelijking. We hebben ook alvast 5 tips opgelijst,  veel poolplezier gewenst!

Meer posts.

Biljartkeu, welke keu moet ik kopen?
Arnaud

Welke keu moet ik kopen?

Iedere spelvariant heeft zijn eigen soort keu.   Net zoals iedere spelvariant gespeeld wordt op een andere soort tafel, hoort bij elke variant ook een andere keu. Waarop verschillen deze

Lees verder »