Share on facebook
Share on linkedin

Wat zijn de regels van 8-ball pool?

Wie speelt er nu niet graag af en toe een potje pool? Maar vaak heeft niet iedereen hetzelfde idee over wat de regels nu precies zijn. Met dit artikel leggen we simpel uit wat nu juist de regels én de grootste misverstanden zijn.

Over de verschillen tussen pool, biljart en snooker schreven we al een artikel, dat vind je hier.

Ten eerste: het begin! Omdat dit een artikel op zichzelf verdiende, hebben we het apart geschreven. Lees dit dan ook eerst hier (link naar “Hoe begint een ‘Eight Ball’ poolwedstrijd nu precies?” voordat je verder gaat.

Callen

Vanaf het moment dat de tafel ‘open’ is (na een correct uitgevoerde break) moet er bij elke beurt een call worden gemaakt. Dit houdt in dat de speler steeds zegt welke bal hij gaat potten, én in welke pocket dit zal zijn. Eigenlijk hoef je dit enkel te zeggen als er onzekerheid kan zijn over wat je intentie is. Pot je een bal correct, betekent dat dat jij voor de rest van het spel die balgroep (vol of halfvol) bespeelt.

 

Wat als je een bal wel in de pocket speelt, maar dit niet correct hebt gecalld? Volgens de officiële regels telt je shot dan wel, maar moet je je beurt wel afgeven. Een uitzondering op de call-regel is een safety callen. Hierbij hoef je niet te zeggen welke bal waar wordt gepot, maar ben je sowieso je beurt kwijt na je shot.

 

Verdere verloop, fouten & vroegtijdig verlies

De spelers proberen hun eigen ballen allemaal te potten. Call je én pot je je bal op een correcte manier, dan krijg je nog een beurt. Als al je ballen weggespeeld zijn, call je de zwarte eight ball. Speel je deze in de juiste pocket? Proficiat! Je hebt gewonnen!

 

Maak je een fout, dan geef je je beurt af aan de tegenspeler, die dan cue ball-in-hand heeft. Dit houdt in dat hij/zij de cue ball mag plaatsen op het speelveld waar hij/zij maar wil, om zo de beurt te beginnen. De meest voorkomende fouten zijn: niet als eerst met de cue ball een bal van de eigen groep aanspelen, de cue ball potten of geen enkele band raken met een bal als je er geen pot. Ook moet je altijd minstens één voet op de grond houden.

 

Het spel kan ook vroegtijdig afgelopen zijn. Een paar fouten hebben een rechtstreeks verlies tot gevolg. De eight ball foutief potten (fout gecalld, te vroeg), van tafel spelen of deze potten als je tegelijkertijd ook de cue ball pot.

Hopelijk ben je nu in staat om een wedstrijdje Eight Ball pool tot een goed einde te brengen, op de correcte manier. Wij wensen je alvast veel plezier toe!

Meer posts.